02 Dezember 2011

Lesen macht klug und schoen 528 - Molly Birnbaum - Der Geruch der Erinnerung

Molly Birnbaum -  Der Geruch der Erinnerung
Wie ich meinen Geruchssinn verlor und wiederfand







Kein und Aber Verlag
ISBN: 978-3-0369-5606-0
19,90 Euro
hier bestellen(Ab 25€ ist der Versand kostenfrei)
Aus dem Amerikanischen von Almuth Carstens
Orig.: Season to Taste

 
Ein überaus poetisches, sinnliches und lehrreiches Buch über die Welt des Geruchs und Geschmacks und darüber, was mit uns passiert, wenn der Geruchssinn plötzlich fehlt.

Tagtäglich sind wir umgeben von einer Vielfalt von Düften. Doch was geschieht, wenn wir unseren Geruchssinn verlieren? Molly Birnbaum hat es erlebt: Nach einem Autounfall verlor sie Geruchs- und Geschmackssinn – eine Katastrophe! Nicht nur ihren Plan, eine Kochschule zu besuchen, musste sie aufgeben, sondern auch
schnell feststellen, dass jeder erdenkliche Lebensbereich mit Gerüchen verbunden ist – sie riecht weder den Mann, in den sie sich verliebt, noch den Wechsel der Jahreszeiten oder das Haus ihrer Mutter. 
In Der Geruch der Erinnerung erzählt sie davon, wie sie ihrem Geruchssinn nachspürt, wie sie unermüdlich andere Betroffene und Experten traf, darunter bekannte Persönlichkeiten wie Oliver Sacks oder Christophe Laudamiel, um dem Geheimnis der Düfte und allem, was damit zusammenhängt,auf die Spur zu kommen – und wie sie schließlich wieder riechen und schmecken lernt!


MOLLY BIRNBAUM, ( I can smell almost everything again.)
1982 in Boston geboren, studierte zwar Kunstgeschichte und Architektur an der Brown University, ihre Leidenschaft galt jedoch dem Kochen und Essen. In Folge ihres Unfalls musste sie ihren Plan, Köchin zu werden, aufgeben, sie zog nach New York und fing an zu schreiben. Ihre Texte erschienen u. a. in der New York Times, USA Today, Point Reyes Light und Brown Alumni Magazine. 2008 erhielt sie den Preis »Pulitzer Traveling fellowhip for Arts and Culture« von der Columbia University Graduate School of Journalism. Heute lebt Birnbaum in Cambridge, Massachusetts.
Ausserdem schreibt sie einen blog : http://mollysmadeleine.blogspot.com/

Das meint die Presse...

»Ein sinnliches Buch: Birnbaum hat eine eigene, poetische Sprache für Gerüche gefunden.«
Titus Arnu, Süddeutsche Zeitung

»Es ist eines dieser Bücher, die man am liebsten in einem Zug durchlesen würde. Erst will man die Geheimnisse der Küche kennenlernen, dann lässt man sich vom Ringen ums Riechen vereinnahmen.«
Brigitte

»Ein spannedes Buch über den Kampf gegen einen großen Verlust.«
Buchkultur


Leben ohne Geschmackssinn „Als ob die Farbe aus der Welt verschwunden wäre“  Wie wichtig Gerüche für unser Leben sind, wurde der Amerikanerin Molly Birnbaum erst bewusst, als sie in Folge eines Unfalls nichts mehr riechen und schmecken konnte. In ihrem Buch schreibt sie über das Leben ohne diesen wichtigen Sinneseindruck, der uns schützt und bereichert.

Gerüche und Erinnerungen - Wenn das Auge die Nase täuscht :Der Geruch von Sonnencreme erinnert an einen schönen Tag am Strand, der Duft von Rosen versetzt einen in Gedanken zurück in den Garten der Oma. Forscher aus Großbritannien haben jetzt eine Erklärung für die Verbindung von Gerüchen und Erinnerungen gefunden. Schon Marcel Proust hat das Phänomen in seinem Roman "Auf der Suche nach der verlorenen Zeit" beschrieben: Ein kleiner duftender Lufthauch genügt, um den Menschen in Jahrzehnte alte Erinnerungen zurückversetzen.
Als Molly Birnbaum mit 22 Jahren durch einen Unfall ihren Geruchssinn verliert, ist dies für sie ein Schock: Ihren Wunsch Köchin zu werden, kann sie nun getrost vergessen. Und die Ärzte machen ihr wenig Hoffnung, jemals wieder richtig riechen zu können. Doch Birnbaum gibt sich nicht auf und sucht nach Gründen und Erklärungen. In ihrem sinnlichen und lehrreichen  Buch "Der Geruch der Erinnerung" hat die heute 28-jährige Molly Birnbaum ihre Geschichte aufschrieben - wie sie ihren Geruchssinn verloren und schließlich wiedergefunden hat. 

Molly Birnbaum: Der Geruch der Erinnerung Wie immer geht sie joggen. Wie immer den I Pod in den Ohren. Den kleinen Ford hört sie nicht.Lange nach dem Unfall – die unfassbare Entdeckung:Frischer Apfelkuchen kommt auf den Tisch! Sie spürt den heißen Dampf auf ihrem Gesicht. Knusperstreusel krachen zwischen den Zähnen. Ein Hmm und Ahh geht durch die Runde, aber Molly Birnbaum schmeckt nichts. In ihrem Buch „Der Geruch der Erinnerung“ erzählt sie wie es ist, wenn einer nichts mehr riecht. Keinen Duft mehr und keinen Gestank.

Molly Birnbaum follows her nose in the spice room at the restaurant Junoon on West 24th Street.

The Cook Who Couldn’t Taste -ON a bright May morning at the Union Square Greenmarket, Molly Birnbaum came across a potted clump of rosemary. She squeezed a leaf of it between her fingertips, brought the invisible smear of scent to her nostrils and inhaled. 

molly birnbaum
Molly Birnbaum: 'Chopping rosemary, I let my mind wander. Then suddenly I stopped. There was something in the air. A smell.' Photograph: Bryce Vickmark for the Guardian

The chef who couldn't smell - book extract  - Food had been her consuming passion – but then a car crash left Molly Birnbaum unable to smell or taste. How would she ever cook again?

Serious Reads: Season to Taste, by Molly Birnbaum

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It's well-known that our senses of smell and taste are intricately tied. A whiff of freshly baked bread or caramelized nuts will start us drooling; holding your nose while eating jelly beans renders the flavors indistinguishable. Cooks know better than anyone the importance of smelling and tasting your food to best understand it. Aspiring chef Molly Birnbaum relished in the sensory experiences of the kitchen, until a car accident in her early twenties wiped out her sense of smell. She explores the emotional and physical consequences of her accident in her memoir Season to Taste: How I Lost My Sense of Smell and Found My Way.

Press:

"Molly Birnbaum writes with great curiosity and depth, reawakening in us all the sense of taste that we take for granted."
- AMANDA HESSER, author of The Essential New York Times Cookbook

"I had a hunch that Molly Birnbaum could tell a rich, engrossing, and deeply intelligent story, but what I didn't know is that I would learn so much from it - about strength, about persistence, about the resilience of the human body and mind. This is a book I won't soon forget."
- MOLLY WIZENBERG, author of A Homemade Life

"Molly Birnbaum's fascinating book takes her--and us--deep inside the mysterious world of scent. Her writing about this unseen force is fresh, smart, and consistently surprising. If this beautifully written book were a smell, it would be a crisp green apple."
- CLAIRE DEDERER, author of Poser

"When Molly Birnbaum lost her sense of smell in a brutal accident, it was a tragedy for her plans to become a chef, and yet it was a strange kind of gift, too. Deprived of one sense, Molly drew on all the others, and on her memories of aroma, to become a masterful and moving writer. And we, her readers, are the ultimate beneficiaries of her great heart and her vast talent. Season to Taste is a memoir, an inquiry, a rumination, and a love story, too, delivered with a poet's touch and a scholar's restless intellect."
- SAMUEL G. FREEDMAN, author of Letters to a Young Journalist

"Season to Taste would be a lovely food memoir, if it were only that. It would be a fascinating book about the sense of smell, and about a loss that might have undone someone less brave, curious, and persistent than Molly Birnbaum. But it's also something more: it's a book about life's unexpected turns, about love and its complexities, and about the ineffably mysterious human brain. I couldn't stop telling people about it, while I was reading it. It will make you see your nose, your life, and your most important decisions in a whole new way."
- MAILE MELOY, author of Both Ways Is the Only Way I Want It

"Imagine discovering the scent of cucumber, skunk, and even your own brain. Season to Taste reminds us how much our sense of smell grounds us, is part of our identity and, without it, we are bereft of our most profound memories and desires. Molly Birnbaum's fascinating journey, told with charm and compassion, is ultimately a story of triumph. A book for food lovers, sensualists, and all of us in search of our true heart's desire."
- KIM SUNEE, author of Trail of Crumbs 
The Washington Post calls 'Season to Taste' a "tantalizing food memoir." It is "a pilgrimage out of devastation toward reclaiming the dream of being a chef."
A "smart, lovely book," from the Boston Globe
(also in the Globe: On the Nose)
'Season to Taste' in the New York Times: "The Cook Who Couldn't Taste"
(...and The Seattle Times)
An interview with The Independent
"Birnbaum's account of her trials is touching and readable, informed by research and richened by real honesty about her experience... From Birnbaum's unique experience of loss and recovery comes a message of strength—and an appreciation of the unbelievable power of scent," from Serious Eats
"...rich and insightful... 'Season to Taste' is a veritable feast for the reader. In the midst of her struggles, Birnbaum emerged less as a patient and more as a student, her quest for knowledge taking her, and us, to places that one might never readily associate with the scent of a freshly cut lawn on a summer day," from the Charlotte Observer
"Birnbaum tells her story with verve and curiosity as she takes readers through the strange world of loss and recovery," from the the Minneapolis Star Tribune
"A poignant account of how acutely Birnbaum felt the loss [of her sense of smell], how she got lucky and got better … As her sense of smell (and enjoyment of life) gradually returns, Molly’s words capture her heady appreciation, curiosity and wonder at the power of scent. This is a true story that will make you inhale deeply and savour whatever you smell," from Time Out London.
"When it comes to doing her groundwork, Birnbaum is unbeatable. No aspect of the nasal experience escapes her: the physiology of smell, scent and memory, scent and sex, scent and literature," from the Daily Telegraph Review
"...inspirational, honest and engrossing. Season To Taste is a book to get you thinking - and smelling - more," from Nicky Pellegrino in the New Zealand Herald.
"Season to Taste is a fascinating, illuminating and heartwarming read and a revelation of how aroma is woven, in intricate and complex patterns, through the tapestry of our lives," from The Fragrance Forum. (Where there is also a Q&A.)
An interview with Emily Rooney on WGBH radio
Radio Boston's Meghna Chakrabarti interviewed me on WBUR
An interview with the BBC's Outlook
A conversation with Libby Purves on the BBC's Midweek Radio 4, with Pat Kenny on RTE Radio 1, and The Kitchen Cafe on the BBC's Radio Scotland.
Q & A on The Daily Beast
And a Q & A on Gilt Taste
And one with New Scientist
"A culinary-minded journalist...movingly depicts the nearly ineffable plight of the anosmic...alongside passages of sweeping journalistic discovery of all things olfactory. A brave, unflagging memoir," from Kirkus Reviews
Q & A on Kirkus Reviews blog
"Moving and informative," from Publishers Weekly
From the Boston Herald: "A Matter of Taste"
(...and their food blog, Fork Lift)
An interview with WNYC's Leonard Lopate
On WOR News Talk Radio's the Joan Hamburg show (June 23rd, Hour 2)
A conversation with Michael Harlan Turkell on the Heritage Radio Network's The Food Scene
"Fascinating and vivid...Packed with information and a great read to book. I was smitten," from Library Journal
"A truly mouthwatering read," from BookPage
A Summer Hot Read from the NY Post
(...and The Book Case)
(...and Jewish Woman Magazine)
"...a lyrical story," from the Brown Alumni Magazine
"How often do you read a book you love and realize that the author lives in your neighborhood?" from my neighbor, on BookDwarf

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